Nachos - przekąska z Meksyku kochana przez Polaków

Nachos – przekąska z Meksyku kochana przez Polaków

Choć nachosy są obecne w Polsce od niedawna, trudno nie zgodzić się z tym, że udało się im skraść serca naszych rodaków. Dla ich dystrybutorów nie jest to zresztą zaskoczenie. Wszędzie tam, gdzie pojawiała się ta meksykańska przekąska, była przecież witana z otwartymi ramionami.

Za co kochamy nachosy?

Każda osoba sięgająca po nachos jest w stanie wskazać na co najmniej kilka ich zalet. Przeważnie na pierwszy smak wysuwa się chrupiąca tekstura tego przysmaku. Trójkąty są cienkie, ale jednocześnie są również dość twarde. Nie łamią się w rękach, ale bez wysiłku pękają pod zębami. Nie bez znaczenia wydaje się też to, że bazą dla nich pozostaje rozpuszczony ser. To właśnie mu nachosy zawdzięczają swój smak – o wiele głębszy i bardziej wyrazisty niż można byłoby się tego początkowo spodziewać. Entuzjaści nachos doceniają także to, że ich smak nie zawsze jest taki sam. Można stosować dodatki nie tylko pikantne i słone, ale również lekko kwaśne. Nie ma więc obaw o to, że osoba zainteresowana nachosami nie będzie w stanie dopasować ich do własnych upodobań.